דף הבית >> הלכה יומית >> איך מנקים לפסח
 
הכשרת המטבח
כללית: פירורי חמץ שאין בהם גודל כזית (גודל של קופסת גפרורים) – הרי הם בטלים ואין חובה לבערם מביתו (אגר"מ א קמה, ולמ"ב ס"ק לג – אם הם מטונפים קצת)
חמץ שנמצא במקום שאי אפשר להגיע אליו כגון סדקים – אין צריך לבער אותו (שו"ע הרב תלג יט).
כיריים – את החלקים שנוגעים בסיר לצפות בנייר כסף עבה או ללבנם ליבון קל, ונהגו להבעיר חצי שעה. את שאר החלקים – ניקוי.
מיקרוגל – ניקוי, המתנה 24 שעות, הרתחת מים 3 דקות, בשימוש – לכסות את המאכל ושים חציצה בין הצלחת המסתובבת למאכל.
מקרר – ניקוי, דגש על הוגומי מול הדלת,  מקומות שלא מגיע יפסול על ידי מי סבון.
שיש – ניקוי, המתנה 24 שעות ועירוי מים רותחים או ציפוי על ידי נייר כסף עבה ויש נהגו לעשות שניהם.
כיור – ניקוי, עירוי מים רותחים (כשהכיור יבש!) יש מחמירים לשים קערה ולא להשתמש ברותחים בפסח.
תנור – ניקוי, שטיפה עם מי סבון במקומות שלא מגיע. המתנה 24 שעות וליבון קל ע"י הפעלה חצי שעה בחום המרבי (יחו"ד ב סג – לשעה). ויש מחמירים שצריך ליבון חמור ואוסרים הכשרה (הרב מרדיכ אליהו).
      רשת – ניקוי, וחצי שעה בהפעלה מרבית בתנור וכיסוי על ידי נייר כסף.
      תבנית – אי אפשר להכשיר כיוון שנגע ישירות במאכל (צריך ליבון חמור).
פלטה של שבת – ניקוי, חימום שעה, כיסוי בנייר כסף. (לרב עובדיה יוסף – שפיכת מים רותחים) ויש מחמירים אם שמו חלות שצריך ליבון (הרב מרדכי אליהו).
מדיח כלים – ניקוי בדגש על המסננת, המתנה 24 שעות, הפעלה על החום המרבי.
                  מגשים – הגעלה או קניית חדשים לפסח. יש מחמירים שצריך ליבון (ר' משה פיינשטיין)
שולחן אוכל – ניקוי, 2 ציפויים – ניילון או נייר, מפה.
מפת שולחן – כביסה מכשירה אותה.
ארונות מטבח – ניקוי בדגש על הפינות, מקומות שלא מגיע יפסול על ידי מי סבון.
מיקסר ובלנדר – קשה להכשיר, ניקוי יסודי בדגש על חריצים חורים, מקומות שלא מגיע – ישרה במי סבון. אם השתמשו במאכל חם או חריף - צריך להגעיל כל חלק שנגע במאכל (יוד' צו א).
אם שימש ללישת בצק – צריך הגעלה לספרדים וליבון קל לאשכנזים (או"ח תנא יז).
מיחם – ניקוי, הגעלה – ע"י מילוי מים מקסימאלי והרתחה, עדיף לנקות לפני כן. אם הניחו מאכלים על המכסה - יש להגעילו. ויש מצריכים ליבון לכן טוב לכסותו.
גביע כסף - ספרדים - שטיפה. אשכנזים – הגעלה (חוששים למיעוט תשמישו בחריף ובחמץ).
דברים שאי אפשר להכשירם: חרס, פורצלן, חרסינה, חמר, קרמיקה, לאשכנזים גם זכוכית (ולספרדים די בשטיפה).
כלי אמייל – הגעלה.
כלי פלסטיק – הגעלה ויש מחמירים שאי אפשר להכשירו.
שיניים תותבות וגשר – ניקוי ושטיפה ואין צריך הגעלה.
כשרות מוצרים:
נייר אפיה / נייר אלומיניום – יש מפעלים שמצפים בשכבת שומן לכן יש צורך בהכשר כל השנה ויש מתירים לספרדים.
תרופות – אם היא מרה – אין צריך הכשר. אם היא טעימה – צריך כשרות, מפורסמות רשימות לפני הפסח ע"י קופות החולים והרבנות.
סבונים וקוסמטיקה – אין צריך הכשר ויש מחמירים כיוון שסיכה כשתייה, וראוי להחמיר בשפתון ובקרם שנספג בגוף.
חומר ניקוי – אין צריך הכשר. גם חומרי ניקוי לכלים.
משחת שיניים – צריך הכשר לפסח.
בכל המוצרים יש להקפיד על כשרות לפסח. גם קמח מצה שהיא מצה טחונה – גם בו יש להקפיד שיש הכשר לפסח מכיוון שיש קמח מצה שהוא חמץ גמור!
עוגיות יין – נאפו עם מי פירות למנהג אשכנזים – אסור ,לזקן או חולה אפשר להקל. למנהג ספרדים – הרב עובדיה יוסף – מכשיר, הרב מרדכי אליהו – אוסר שחושש שנוספו מים ומחמיץ.
סיגריות – לא בריא, אך אין צריך הכשר לפסח.
 
 

נבנה ע"י מערכת בניית אתרים של yeshiva.org.il                      שאל את הרב | לוח שנה | כניסת שבת  |  יציאת שבת